ŠTA JE ĆILIM 24. Septembra 2019. – Objavljeno u: Novosti

ĆILIM je tradicionalna ručno tkana vunena tkanina koja se može koristiti kao tepih, prekrivač za krevet ili kauč, ćilim se također može koristiti za ukrašavanje zidova, stolova, polica i dr.

BOSANSKI ćilim je proizvod više vjekovne tradicije.

Mnogo prije nego što je bečka tvrtka “Philipp Hans et Söhne” 1889.godine u Sarajevu osnovala Tvornicu ćilima, u kućnoj radinosti širom Bosne I Hercegovine žene su na starinskim, drvenim razbojima tkale prekrasne ćilime, po kojima je Bosna I Hercegovina postala poznata I izvan svojih granica. Za tkanje cilima se koristila vuna od domaće ovce, za bojenje prirodni sastojci, dok su ukrasi bili prilagodjeni mogucnostima primitivne tehnologije tkanja. Najčešće se koristila prava I cik-cak linija, trokut, romb… a motivi iz flore I faune toliko su stilizirani da se jedva nslucuju. Boje bosanskih ćilima su skladne I tople, a dominantne su crvena, bijela I crna sa plavim, žutim I zelenim šarama.

Tradiciju tkanja bosanskih ćilima žene su prenosile s koljena na koljeno, majke su znanje prenosile svojim kćerima I tako se tradicija sačuvala.

Bosfam nastavlja tradiciju tkanja. U Bosfam-u se tkanju ćilimi – I tradiocionalni I drugačije dizajnirani, za tkanje se koristi 100% vuna na osnovi od pamuka ili vune.

ĆILIM izgleda isto sa obje strane.

Za tkanje ćilima veličine 200×300 cm potrebno je oko 3 mjeseca.