BOSFAM

BOSANSKA FAMILIJA

O NAMA
I ono što nas čini posebnim

BOSFAM je NVO osnovana 1993.godine u Tuzli, u vrijeme rata kao odgovor na situaciju u kojoj smo se svi našli. Tada je veliki broj gradjana BIH, a naročito žena, djece, staraca trebao pomoć. Žene-žrtve rata su dolazile iz različitih sredina, protjerane iz svojih domova, ostale su na čelu porodica, sa maloljetnom djecom, sa starim roditeljima, siromaštvom, bijedom i svim drugim nedaćama koje rat donosi.

U svemu tome – mi smo željele živjeti i raditi, željele smo preživjeti i ostati koloiko-toliko normalne u nenormalnim uslovima u kojma smo bile.

Svjesne svoje situacije, svoje uloge i odgovornosti žene su rekle:

„Mi nastavljamo, mi moramo dalje, mi ostajemo ovdje…“

I tada nastaje BOSFAM – BOSANSKA FAMILIJA, kao domaća NVO.

Ističemo – nismo ni znale šta je NVO kad smo počele sa njenim formiranjem, ali smo dobro znale da ne želimo samo čekati pomoć i biti bespomoćne; osjećale smo tegobe rata na svojim plećima , znale smo da nesto moramo učiniti i zbog sebe i zbog drugih. Tada je nastao slogan (moto) naše organizacije:

MI radimo, mi se družimo, Mi pomažemo i sebi i drugima. Pridružite nam se!

Idejni vodja i pokretač BOSFAMA je Munira Beba Hadžić koja je radila u Osnovnoj školi u Srebrenici, prvo kao nastavnik matematike a zatim 12 god kao direktorica Škole, sve do početka rata kada je u maju 1992.god protjerana iz Srebrenice, i kad je u Tuzlu stigla na kamionu sa mnogo drugih prognanih osoba…

Bosfam je –po njenim vodjstvom – u kratkom vremenu uspio da organizuje i mobiliše jaku mrežu podrške sa ciljem pružanja pomoći porodicama i komšijama u njihovim potrebama.

To je naročito došlo do izražaja padom Srebrenice – kada su žene iz Bosfam-a, i same sudionici tragedije , prihvatile mnoge žene koje su tragedijom Srebrenice ostale bez najmilijih, pružile im podršku i uključile u aktivnosti Bosfam-a.

BOSFAM će sve svoje godine rada provesti pružajući pomoć preživjelim članovima porodica da nastave život, da brinu o djeci, o starim i bolesnim, da svojim radom zaradjuju bar dio sredstava za svoje najmilije…

Ime Bosanska familija izabrale smo u vremenu rata kad su mnoge naše familije dozivjele egzodus, mnogo najdražih je poginulo, mnogo raseljeno – a mi smo se odlucile na pružanje pomoci i podrške stvaranjem jedne nove familije…

Izabrale smo ime BOSANSKA FAMILIJA – BOSFAM jer je u BIH tradicionalno:

  • FAMILIJA – osnov pripadnosti, sigurnosti, povjerenja, odanosti, podrške, ponosa, a
  • BOSANSKA familija – prepuna raznovrsnosti, široka srca kao i BIH što je.

U Bosanskoj familiji se druže i rade žene bez obzira na godine, vjeru,naciju, obrazovanje – Žene BiH.

SOCIJALNA PODRŠKA

Bosfam u svom Centru obezbjedjuje mjesto za druženje, informisanje i edukaciju žena, a Bosfam-ov centar je mjesto gdje su uvijek dobrodošle.

EKONOMSKA PODRŠKA

Projekat rukotvorina – započet kao projekat okupacione terapije u toku rata – prerastao je u projekat ekonomske podrške ženama koje izradom lijepih rukotvorina žele zaraditi dio novca za svoje najmilije.

TRADICIJOM PROTIV ZABORAVA

Vrijedne žene iz BOSFAM-a su željele da učine nešto kako bi sačuvale svoje najmilije od zaborava – najmilije koji su nastradali kao žrtve zvjerstava počinjenih tokom rata, a posebno u genocidu 1995.godine u Srebrenici.

I opet – uz pomoć tradicije i ručnog rada…

  • Hiljade izvezenih jastuka iz projekta „Ljubavlju i vezom napišimo ime…“
  • ĆILIMI sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

i naša poruka:

 

„Porodicama žrtava dugujemo pravdu – žrtvama sjećanje…“

rukija
onama2
onama3

25

godina rada

200+

žena koje rade ručni rad

15000+

rukotvorina

5000+

zadovoljnih kupaca