Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

RADICIJOM PROTIV ZABORAVA

Vrijedne žene iz BOSFAM-a su željele da učine nešto kako bi sačuvale svoje najmilije od zaborava – najmilije koji su nastradali kao žrtve zvjerstava počinjenih tokom rata, a posebno u genocidu 1995.godine u Srebrenici.

I opet – uz pomoć tradicije i ručnog rada…

  • Hiljade izvezenih jastuka iz projekta „Ljubavlju i vezom napišimo ime…“
  • ĆILIMI sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

i naša poruka:

 

„Porodicama žrtava dugujemo pravdu – žrtvama sjećanje…“

 

Bosfam je – u svom radu sa ženama-žrtvama rata u projektu „Bosanska tradicija, ljepota i rad” kao vid okupacione terapije pokrenuo tkanje ćilima. Majka – čiji je maloljetni sin nestao padom Srebrenice – uvijek ističe kako joj jedino tkanje ćilima pomaže da se „bori sa svojom nesrećom…” Ona je jedna od mnogih koje utjehu traže u „prebiranju niti i slaganju boja…”

Posjetite našu galeriju da vidite svaki ćilim sjećanja i čujete više priča o svakoj osobi kojoj se odaje pošta.

Šta je ćilim sjećanja?

Ćilim sjećanja je ćilim načinjen od panoa od kojih svaki predstavlja sjećanje na žrtvu srebreničkog genocida iz 1995. godine. Dodavanjem novih panoa a ĆILIM SJEĆANJA će rasti i čuvati uspomenu na masakr.

Za 1 nestalu osobu će se tkati mali ćilim dimenzija 40x40cm, različitih boja, motiva, u ćilim će biti upisano ime… Otkani dijelovi se spajaju i tako nastaje veći ćilim Žene iz Bosfam-a su počele: Za 20 žrtava genocida – članova svojih porodica – načinjen je ćilim – ćilim satkan od 20 motiva, sa dvadeset imena…

Ćilim sjećanja je izazvao pažnju i želju da se nastavi rad, da ćilim sjećanja raste, da se povećava, da bude stalni način podsjećanja na žrtve genocida i brana zaboravu…

Zašto ćilim?

Ćilim je trajna vrijednost naših prostora, ma koliko neki htjeli da ga nema – on opstaje, traje, vrijedi…
Ćilim je ljubavlju tkan, mnoštvo niti, motiva, boja se prepliće i stvara jednu cjelinu…kao i mnoštvo sudbina dragih nama osoba koje su se slile u jednu – sudbinu žrtava genocida..Ćilim uvijek podsjeća na toplinu doma i familije, pa neka uvijek i svugdje podsjeća na naše drage članove familija koji su nastradali kao žrtve genocida, neka se pamti, neka se ne zaboravlja!

Ko tka panoe? 

Panoe su istkale članice BOSFAMa kojima je masakr odnio njihove najbliže. Tkalje BOSFAMa će vrlo rado istkati panoe i za druge porodice.

Cilj:

Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

(otkan rukama vrijednih bosanskih žena na tradicionalan način) sa vise hiljada imena žrtava genocida – poznat u svijetu, kao stalno podsječanje na genocid koji se dogodio, da se žrtve nikad ne zaborave, da se nikad, nigdje i nikome ne ponovi SREBRENICA.