ŠTA JE ĆILIM
30.12.2017

ĆILIM je tradicionalna ručno tkana vunena tkanina koja se može koristiti kao tepih, prekrivač za krevet ili kauč, ćilim se također može koristiti za ukrašavanje zidova, stolova, polica i dr.

BOSANSKI ćilim je proizvod više vjekovne tradicije.

 

Mnogo prije nego što je bečka tvrtka “Philipp Hans et Söhne” 1889.godine u Sarajevu osnovala Tvornicu ćilima, u kućnoj radinosti širom Bosne I Hercegovine žene su na starinskim, drvenim razbojima tkale prekrasne ćilime, po kojima je Bosna I Hercegovina postala poznata I izvan svojih granica. Za tkanje cilima se koristila vuna od domaće ovce, za bojenje prirodni sastojci, dok su ukrasi bili prilagodjeni mogucnostima primitivne tehnologije tkanja. Najčešće se koristila prava I cik-cak linija, trokut, romb… a motivi iz flore I faune toliko su stilizirani da se jedva nslucuju. Boje bosanskih ćilima su skladne I tople, a dominantne su crvena, bijela I crna sa plavim, žutim I zelenim šarama.

Tradiciju tkanja bosanskih ćilima žene su prenosile s koljena na koljeno, majke su znanje prenosile svojim kćerima I tako se tradicija sačuvala.

Bosfam nastavlja tradiciju tkanja. U Bosfam-u se tkanju ćilimi – I tradiocionalni I drugačije dizajnirani, za tkanje se koristi 100% vuna na osnovi od pamuka ili vune.

ĆILIM izgleda isto sa obje strane.

Za tkanje ćilima veličine 200×300 cm potrebno je oko 3 mjeseca.